Koji su najagresivniji sisavci na svijetu?

Ne tigrovi ili nilski konji.

Prema informacijama koje je 2009. objavio časopis Scientific American, najstrašniji kopneni sisavac na svijetu je medeni (indijski) jazavac (Mellivora capensis), a Guinnessova knjiga rekorda svrstala ga je među najneustrašivije životinje na svijetu.

Medeni jazavci žive u Africi i Aziji. Naseljavaju rupe koje su ispraznila stvorenja poput mrmota. Oni zapravo nisu jazavci, ali to je njihovo ime. Budući da imaju umjetnu sličnost s jazavcem kojeg poznajemo (Meles meles), vole i med. Jazavci i jazavci zovu se Musteliade. Ova je obitelj najveća skupina mesoždera. Iako su u ovu grupu tpor, divlja kuna, kuna i medvjeđa kuna, jazavac je jedinstven: jedina je vrsta iz roda Mellivora koja znači medojed.

Indijski jazavci svojim velikim i snažnim kandžama oštećuju gnijezda mrava, prekidaju žice kokošinjaca, a posebno trgaju košnice. Košnice pronalaze zahvaljujući medenim pticama. Jedna od stvari zbog kojih jazavac postaje zastrašujući neprijatelj je njegova labava koža: kad ga uhvate s leđa, on se u svom tijelu lako izvrće i odmah reagira. Kao rezultat toga, nisu previše grabežljivi i mogu napasti većinu životinja, čak i ljudi, kad ih se provocira. Hijena, lav, tigar, kornjača, jež Poznati su u borbi protiv pa čak i ubijanju krokodila i medvjeda. Jedu zmije otrovnice koje hvataju čeljustima i melju ih za 15 minuta. Jedu i mlade jazavce : Samo polovica mladunaca živi do punoljetnosti.

Prema glasinama, metode napada jazavca prilično su problematične. Prema prvom objavljenom zapisu o tome, jazavac je navodno kastrirao bizona 1947. Također se kaže da su kastrirali gnu, vodenu antilopu, gazelu, zebru i ljudi. Na specijalnom bocvanskom voditelj Jeremy Clarkson rekao je: ‘Medeni jazavac vas ne ubije zbog hrane, već vam samo otkine testise.’

U Pakistanu se te životinje zovu “Bijj” i rečeno je da su ekshumirali tijela iz grobova. Jazavci meda imaju zastrašujuću reputaciju. Tijekom rata u Iraku, britanske trupe u Basri optužene su za puštanje stvorenja na ulice kako bi se uplašilo lokalno stanovništvo. Kao rezultat toga, podrazumijevalo se da su jazavci meda bježali u grad.

Objavljeno dana