Što uzrokuje trnce?

Obično trnjenje nema nikakve veze s lošom cirkulacijom krvi.

Pojavljuje se kada tlak u nekom dijelu našeg tijela komprimira živčane stanice i prekida protok krvi. Kada faktor pritiska nestane i protok krvi se normalizira, utrnulost se zamjenjuje trncima kao rezultat ulaska kisika i glukoze u živac stanice. Možemo to osjetiti, proći će za nekoliko minuta. Tehnički naziv za ovo stanje je “prolazna parestezija”, što se na naš jezik može prevesti kao “kratkotrajna parestezija”.

Međutim, ako patite od kroničnih trnaca, možda ćete trebati potražiti stručnu pomoć. To može biti pokazatelj moždanog udara, tumora mozga, apscesa mozga, MS bolesti, artritisa, HIV-a, raka, alkoholizma, pothranjenosti, izloženosti zračenju ili ozljede kralježnice.

Koliko god je ovaj popis uznemirujući, on ne sprječava pojavu belonefobije, „straha od trnaca”. Znači strah od oštrih stvari (u grčkom „igla”). Ne postoji takva riječ kao parestezija, fobija, barem ne do sada.

Čudan, neopisiv osjećaj povezan s kratkotrajnom parestezijom, možete osjetiti i kada udarite laktom. Zapravo, mjesto na kojem udarate nije vaša lakatna kost, već lakatni živac smješten vrlo blizu površine. Osjećate bol jer živac je stegnut između kosti ruke koja započinje od ramena i završava u laktu i površine koju ste pogodili. Udar rezultira disestezijom, neugodnim osjećajem, dok je parestezija neobična.

Jedna od stvari koju možete učiniti ako želite osjetiti trnce je sjedenje na nogama. Sjedenje na ovaj način bilo je vrlo popularno u Turskoj iz 19. stoljeća. U putopisu Charlesa Macfarlanea, Carigrad 1828. godine, opisuje pristojan stil sjedenja za žene iz Izmira: ‘Ova je slika dovela kasnijeg francuskog posjetitelja u Izmir da se pita je li’ pokazivanje jedne noge ‘zapravo značilo da su’ sve žene u gradu bile jedne noge ‘.

U SAD-u je 27. studenoga proglašen službenim Danom trnaca, a malo ljudi zna zašto. Održava se u znak obilježavanja večeri otvorenja jedinstvenog mjuzikla na Broadwayu koji se počeo postavljati 1937. Producent mjuzikla Pins and Needles, u produkciji Međunarodne unije zaposlenika ženske odjeće, sindikat je. Glumci su ujedno bili i članovi sindikata. Iako zanemareni od strane glavnih kazališnih kritičara, postavljen je 1108 puta, a ovaj je rekord bio tek 1945. u Oklahomi! slomio.

Za kraj, mala napomena za one koji se pitaju: akupunkturisti kažu da mogu liječiti trnce. Možda neće pitati zašto imate trnce: parestezija je jedna od nuspojava koja se pripisuje akupunkturi.

Objavljeno dana