Savjeti za šminkanje

Ukoliko niste sigurni kako na pravi način odabrati proizvode koji su vam potrebni za savršen make- up, nudimo vam nekoliko savjeta koji bi vam mogli pomoći.

1. Odabrati puder veoma je bitno za cijeli make –up. Ako odaberete pogrešnu nijansu koja ne odgovara boji vašeg lica nećete dobiti željeni učinak. Stoga, uvijek pitajte za pomoć u trgovini. Nijansu ćete najbolje odabrati probate li je na podlaktici vaše ruke, jer je tu boja kože najpribližnija boji kože vašeg lica. Puder treba da bude što manje primjetan i nanesen u što tanjem mogućem sloju.

2. Rumenilo odaberite također prema boji vašeg tena. Ukoliko ste svjetlije puti i kose odaberite nježne nijanse breskve ili ružičaste. Ukoliko ste tamnije puti ili imate tamnu kosu izaberite bronzane nijanse. Kameni puder također vam može poslužiti kao rumenilo. Još jedan prijedlog jeste da nanesete malo ruža za usne na jagodice i razmažete. Postići ćete efekat rumenila na vašem licu.

3. Sjenu odaberite prema boji vaših očiju. Crna sjena naglasit će vaše oči bez obzira na njihovu boju, međutim morate biti pažljivi u odabiru sjena drugih boja. Ukoliko imate plave oči, najbolje ćete ih naglasiti toplim bojama. Ukoliko su vaše oči zelene, boja lavande ali i zelena boja bit će pun pogodak. Ako su vaše oči smeđe, naglasite ih tamno-zelenom ili zlatnom. Nijanse koje pristaju svim bojama očiju pored crne, jesu čokoladna i siva, ali pošto su tamnije, bolje ih je koristiti samo za iscrtavanje linija i lagano naglašavanje oblika vaših očiju.

4. I maskaru je potrebno pažljivo izabrati, što također zavisi od boje vašeg tena, samih trepavica ali i vaših afiniteta. Postoje maskare koje povećavaju volumen, produljavaju vaše trepavice ili ih definiraju. Preporučljivo je izbjegavati vodootpornu maskaru osim u posebnim prilikama, jer ne dopušta vašim trepavicama da dišu, te se teško otklanja.

5. Da biste upotpunili svoj make-up, morate odabrati i ruž ovisno od boje vašeg lica i usana. Za one svjetlije puti preporučujemo neke svjetlije varijante crvene boje. Ako je vaša koža vrlo svijetla, dobro će vam pristajete i nijanse narančaste boje. Ako vam je kosa tamnija izbjegavajte blijedo-ružičaste nijanse, koje odlično pristaju osobama svjetlije puti i kose. Ukoliko ste tamnije puti, gotovo sve nijanse crvene bit će pun pogodak za vaše usne.

Objavljeno dana