Strah i fokus

Promjena je neizbježna. Promjena je život. Promjena je dobra. Ovo su stvari koje mi padnu na pamet kad čujem riječ promjena. Čak i dok sjedim ovdje u ovo prekrasno, pomalo oblačno jutro, slušam cvrkut ptica i ispijam kavu, znam da će današnji dan biti drugačiji nego svaki dan prije ovoga i svaki dan nakon ovoga.

Posebno znam da će ono što odlučim učiniti danas utjecati na svakodnevicu koja dolazi nakon ovog dana. Moje misli, riječi i djela, poput kamena bačenog u jezero, godinama će stvarati mreškanje u ovom svijetu. Dakle, što biram raditi ovaj dan? I možda još važnije, što odlučim promijeniti ovaj dan?

Postoji izreka koja kaže: “Ako nastavite raditi stvari koje ste uvijek radili, nastavit ćete dobivati stvari koje ste uvijek imali”. Svi znamo da je to istina, a ponekad jednostavno ne možemo napraviti promjenu za koju znamo da je neophodna da bismo postigli željeni rezultat. Zašto je ovo? Zašto se “zaglavimo”?

Sve se svodi na pitanje fokusa.

Recimo da želimo imati bolji odnos s određenom osobom u našem životu – partnerom, šefom, djetetom, prijateljem. Odlučili smo da želimo više otvorenosti, veću razinu intimnosti, više zabave i više zajedničkog vremena.

Da bi ti novi, poboljšani, drugačiji osjećaji mogli postojati, moramo UČINITI nešto drugačije. Moramo se PROMIJENITI. Moramo ili promijeniti ono što radimo, što govorimo ili način na koji reagiramo. I prvo – moramo promijeniti fokus. Odakle dolazi naš Focus? Naš fokus dolazi iz naših misli.

Ništa se na ovom svijetu ne događa i nikakvi osjećaji ne postoje, a da prvo nisu misao u nečijem umu. Most Golden Gate je prvi put nastao u nečijoj glavi. Ne postoji drugo mjesto za početak.

Naše misli vode našim djelima, a naša djela stvaraju okolnosti našeg života. Stoga, ako želimo pozitivan, ljubavni, zabavan, radostan odnos s nekim, možda moramo riskirati da nas gledaju kao blesave, lude, slabe i možda čak ranjive. Misli nam jure kroz um. Što ako im se ne sviđam? Što ako zeznem stvar? Što ako se odnos pogorša umjesto poboljša?

Ova pitanja izazivaju misli straha. Plaše nas i onemogućuju. Izazivaju uznemirenost i tugu. Oni nas sprječavaju da poduzmemo nešto i sprječavaju nas od onoga što želimo.

Ključ promjene bez straha je fokus.

Postavlja osnažujuća, pozitivna pitanja. To je držati svoj cilj, željeni ishod na čelu svojih misli u svakom trenutku bez greške. Nikada ne gubite iz vida svoje snove. To je budnost. Očekivanje promjene, poticanje promjene i zapravo učenje voljenja promjene omogućuje nam da rastemo i postajemo ono što želimo.

Kako bismo se promijenili bez straha, moramo prepoznati da je strah misao koja se fokusira na nešto što se još nije dogodilo i nešto što se možda uopće nikada neće dogoditi. Strah nije stvaran. Strah je u našim umovima. Strah je misao koju možemo kontrolirati. Da bismo se promijenili bez straha, moramo kontrolirati svoje misli i fokus. Moramo se osloboditi straha. Čineći to, možemo se mijenjati i rasti s lakoćom.

Promjena je neizbježna. Promjena je život. Promjena je dobra.

Objavljeno dana